GBC gietbouw beton en koudegietbouw beton

Door de oplopende levertijden in de prefab industrie en het tekort aan kalkzandsteenlijmers zal het gietbouwproces weer meer en meer de keuze in het bouwproces gaan worden.

Een veilig proces. Bij gestookte gietbouw wordt het beton na het storten verwarmd om de sterkteontwikkeling te versnellen en daarmee de uithardingstijd te verkorten. Bij koude gietbouw wordt een slimme combinatie van bindmiddelen en hulpstoffen toegepast die ervoor zorgt dat het beton ook zonder verwarmen voldoende sterkte zal ontwikkelen gedurende de gebruikelijke verhardingstijd van circa 16 uur, ook bij lage omgevingstemperaturen. Belangrijk is het gebruik van afdekzeilen of andere isolerende materialen om de warmte in het element te houden en wordt binnen 16 uur de ontkisting sterkte bereikt. GBC kan u adviseren in uw keuze van de betonsoort voor uw gietbouw project.

Altijd in balans

Door de balans tussen de buitentemperatuur, de samenstelling van de betonmortel en de specietemperatuur kan de dagelijkse ontkisting gewoon doorgaan. Bij koude gietbouw ontwikkelt de mortel van circa 15 °C in het verhardingsproces een temperatuur van hooguit 30 tot 40 °C. Bij het ontkisten is het temperatuurverschil relatief beperkt in vergelijking met gestookte gietbouw.

Veilig binnenstedelijk koude gietbouw toepassen

De toepassing die zich voor deze methode erg goed leent is de bouw van appartementen en seriematige grondgebonden woningen. Maar vooral binnenstedelijk daar waar opslag of toepassing van propaan of aardgas niet mogelijk is of wettelijk niet is toegestaan.

Economisch alternatief

Koude gietbouw betekent geen stookkosten en geen huur of aanschaf van een gasinstallatie. Door de besparing op energie is het eveneens een economisch aantrekkelijk alternatief.

Lagere faalkosten

In de afbouwfase zijn de wanden makkelijker af te werken. Eveneens is de scheurgevoeligheid lager ten opzicht van gestookte gietbouw.

Hoge bouwsnelheid

Dagelijks ontkisten zorgt voor continuïteit in bouwtempo. Op basis van de methode “gewogen rijpheid” wordt aan de hand van een ijkgrafiek en het meten van de temperatuur van het beton gedurende de verharding bepaald of de dagelijkse ontkisting kan plaats vinden.